Nová koalícia zruší koncesionárske poplatky, peniaze pôjdu z rozpočtu

23.06.2010 Celý región

Bratislava 23. júna (TASR) - Vznikajúca stredopravá koalícia zložená z SDKÚ-DS, SaS, KDH a Mosta-Híd chce zrušiť koncesionárske poplatky, ktoré sú v súčasnosti hlavným príjmom Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu.
Avizuje to v schválených programových tézach, ktoré sú východiskom pre programové vyhlásenie nového kabinetu.

Po novom tak majú byť verejnoprávne médiá financované na základe fixného, zákonom garantovaného percenta z výdavkov štátneho rozpočtu. O takejto zmene hovoril pred voľbami najmä líder SaS Richard Sulík, ktorého strana podľa zákulisných informácií získa pod správu ministerstvo kultúry.

V tomto rezorte má dôjsť aj k ďalším zmenám. Subjekty sľubujú transformáciu médií verejnej služby tak, aby sa stali verejnoprávnymi a slúžili občanom. Plánuje sa aj odštátnenie Tlačovej agentúry SR a zrušenie Rady TASR. Spod politického vplyvu ministerstva kultúry a netransparentného vplyvu záujmových skupín chcú zase vymaniť grantový systém.

Nová vláda pod vedením Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) je zároveň pripravená upraviť tlačový zákon, a to najmä zrušením práva na odpoveď pre verejných činiteľov. Odstrániť by sa mali aj \"nezmyselné reštrikcie a obmedzenia v zákonoch týkajúcich sa národnostných menšín\".

Zmeny čakajú aj sféru ochrany kultúrneho dedičstva. \"Budeme podporovať národné kultúrne inštitúcie a alternatívne formy umenia. Zachováme a obnovíme pamiatky kultúrneho dedičstva a to najmä efektívnym využitím príslušných európskych fondov, \" avizujú budúce vládne strany. Plánujú tiež zaviesť \"bezplatné dni\" vo všetkých štátnych múzeách, galériách a kultúrnych ustanovizniach pre deti do 18 rokov, študentov vysokých škôl a dôchodcov.

Stredopravé strany sa chystajú otvoriť celospoločenskú diskusiu na tému financovania cirkvi. \"Zavedieme zákon o transparentnom, stabilnom a spravodlivom financovaní národnostnej kultúry menšín. Ochránime zachovanie identity každej národnostnej menšiny na Slovensku, rozvíjanie ich vzdelávacieho systému a systému kultúrnych a spoločenských inštitúcií, \" sľubuje budúca koalícia.

Napokon by sa mala zlepšiť a posilniť ochrana detí pred nástrahami internetu, akými sú šikana, násilie, obťažovanie a pornografia. \"Budeme komplexne riešiť jednotný systém označovania televíznych programov, vrátane zavedenia časovej opony (od 6. do 20. h) pre programy označené ako nevhodné do veku 15 rokov, \" uzatvárajú kapitolu rezortu kultúry.
 

Vyberte región